Greenpeace

Μη μένεις
στο σκοτάδι!

Συνδύασε τη συμμετοχή σου σε μία ενεργειακή κοινότητα με λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας για μεγαλύτερη απόδοση. Εξοικονομώντας ενέργεια δεν μειώνεις μόνο το κόστος του λογαριασμού σου, αλλά προστατεύεις και το περιβάλλον.

Tips Εξοικονόμησης Ενέργειας

tips underline
deer light final 1

Από τα πιο μικρά...

small underline
pluntirion piatwn

Πλυντήριο πιάτων
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τον κύκλο στεγνώματος. Απλά ανοίγουμε την πόρτα του πλυντηρίου και αφήνουμε τα πιάτα να στεγνώσουν φυσικά. Επίσης, ξεκινάμε την πλύση μόνο με γεμάτο κάδο.

pluntirio

Πλυντήριο ρούχων
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης και γεμίζουμε το πλυντήριο. Τα σημερινά απορρυπαντικά είναι πολύ ισχυρά και οι 30°C είναι αρκετοί για να καθαρίσουν αποτελεσματικά τα ρούχα μας.

thermosifonas

Θερμοσίφωνας (αν δεν είναι ηλιακός)
Τον ανοίγουμε 20-30 λεπτά πριν κάνουμε μπάνιο και δεν τον έχουμε ανοιχτό όλη τη μέρα. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη στους 50°C ή στους 65°C, καθώς δεν υπάρχει λόγος να ζεστάνουμε το νερό μέχρι τους 80°C που φτάνει συνήθως ένας θερμοσίφωνας. Το καλοκαίρι μπορεί να πάει και ακόμα πιο χαμηλά.

porta

Εσωτερικές πόρτες
Οι μικρές χαραμάδες κάτω από τις πόρτες καθιστούν δύσκολο να θερμάνουμε ή να δροσίσουμε έναν χώρο. Για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία ενός δωματίου, μία εύκολη, DIY λύση είναι να βάλουμε στοπ κάτω στην πόρτα ή μία πετσετούλα για πρόχειρη μόνωση

mpalkonoporta

Μπαλκονόπορτες και παράθυρα
Όταν κάνει κρύο, κλείνουμε και τα παντζούρια, ώστε να θωρακίσουμε καλύτερα το σπίτι, ιδιαίτερα αν κοιτούν προς τη βόρεια πλευρά. Όταν έχει ηλιοφάνεια, αφήνουμε να μπαίνει το φυσικό φως μέσω των τζαμιών. Επίσης, κλείνουμε τις χαραμάδες. Ένας πρόχειρος τρόπος είναι να προμηθευτούμε τις ειδικές ταινίες για αυτόν τον σκοπό

...στα πιο μεγάλα

Οι μεγαλύτερες επεμβάσεις εξοικονόμησης στα σπίτια μας και η ενεργειακή τους αναβάθμιση κοστίζουν μεν λίγα χρήματα παραπάνω, αλλά είναι πολύ πιο συμφέρουσες μακροπρόθεσμα, όπως:

thermomonosi

Θερμομόνωση
Η σωστή μόνωση του σπιτιού σου (π.χ. αν έχεις σκεπή ή ταράτσα χωρίς μόνωση) είναι πολύ σημαντική για να μην “μπάζει” το σπίτι και να μην χάνεις ενέργεια – και χρήματα!

koufwmata

Αντικατάσταση κουφωμάτων
Τα παλιά κουφώματα στα σπίτια μας έχουν μεγάλες απώλειες θερμότητας, ακόμα και με κλειστά τζάμια. Έτσι, χρειάζεται να καταναλώσεις περισσότερη ενέργεια και σπαταλάς χρήματα. Αν τα αντικαταστήσεις με σύγχρονα και με διπλά τζάμια, θα έχεις λιγότερες διαρροές, χαμηλότερους λογαριασμούς και καλύτερη ποιότητα ζωής.

antlies thermotitas

Αντλίες θερμότητας
Είναι η οικονομικότερη λύση για συνεχή θέρμανση και ψύξη του σπιτιού. Αν συνδυαστούν με φ/β σύστημα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τότε είναι ένας εξαιρετικός τρόπος –οικονομικός και περιβαλλοντικά βιώσιμος– για να καλύψεις τις ανάγκες σου και να εκμηδενίσεις το κόστος θέρμανσης.
Μάθε περισσότερα εδώ.

iliakos

Ηλιακός θερμοσίφωνας
Η χώρα μας έχει ήλιο περίπου 300 μέρες τον χρόνο! Εκμεταλλεύσου τον και επένδυσε στην αντικατάσταση του ηλεκτρικού σου θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό. Θα καταλάβεις τη διαφορά, αφού ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι ένας από τους μεγαλύτερους “εχθρούς” του λογαριασμού ρεύματος.

spiti

Μετατροπή σπιτιού σε Παθητικό Κτίριο ή κτίριο σχεδόν μηδενικών εκπομπών
Η πραγματική εξοικονόμηση έρχεται με την αναβάθμιση του σπιτιού μας στα πρότυπα ενός παθητικού κτιρίου, ή κτιρίου χαμηλών εώς μηδενικών εκπομπών. Οι ενεργειακές ανάγκες μειώνονται κατά πολύ, εξοικονομείς χρήματα, ενώ το επίπεδο διαβίωσης βελτιώνεται ραγδαία και άμεσα. Μια τέτοιου τύπου αναβάθμιση κοστίζει μόλις 2% περισσότερο από μια συνηθισμένη, επιφανειακή ανακαίνιση και προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη. Ενδεικτικές παρεμβάσεις είναι: η παχιά μόνωση, ο μηχανικός εξαερισμός, ο συνδυασμός με σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η σωστή σκίαση των ανοιγμάτων, τα ενεργειακά τζάμια και κουφώματα.
Μάθε περισσότερα εδώ.

Για περισσότερα
μικρά tips,
δες εδώ!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το project μας σε συνεργασία με το ΕΙΠΑΚ, όπου μια εργατική πολυκατοικία στον Ταύρο θα μετατραπεί σε Παθητικό Κτίριο;
Δες εδώ!